سیستمعامل مشخص میکند که یک تبلت چه کاراییهایی خواهد داشت و چه نرمافزارهایی بر روی آن نصب خواهد شد. امروزه iOS، Android و Windows سه سیستمعاملی هستند که در بهترین و معروفترین تبلتهای جهان استفاده میشوند. هر کدام از آنها ویژگیهای خاص خود را دارند که در این مطلب میخواهیم آنها را بررسی کنیم تا موقع خرید با دید باز تری بتوانید انتخاب کنید.
iOS
iOS سیستمعامل تبلتهای iPad شرکت Apple است. این سیستمعامل فقط بر روی این نوع دستگاه کار میکند. یعنی تبلت هیچ شرکتی غیر از Apple مجهز به سیستمعامل iOS نیست. بدین صورت اگر این سیستمعامل را انتخاب کنید، تبلتهای متنوع و زیادی برای انتخاب پیش روی شما نخواهند بود. iOS به این دلیل که مخصوص iPad ساخته شده است، با سختافزار آن کاملاً همخوانی دارد. یعنی بیشترین بازدهی سختافزار را با تبلتهای Apple میتوانید تجربه کنید.
کار با iOS بسیار ساده است و افرادی که تجربهی زیادی در کار با این جور دستگاهها ندارند نیز میتوانند به راحتی کار با iOS را یاد بگیرند. iOS علاوه بر کارایی بسیار بالا و آسان، بسیار زیبا طراحی شده است. نرمافزارهای iOS را باید از فروشگاه iTunes دریافت کنید. این فروشگاه به صورت نرمافزاری بر روی خود دستگاه iPad نصب است. تعداد نرمافزارهای موجود در iTunes بسیار زیاد است. برای هیچکدام از دیگر سیستمعاملهای تبلت (Android، Windows RT) این قدر نرمافزار وجود ندارد. نکتهای که در مورد نرمافزارهای iOS باید به آن توجه داشته باشید این است که غیر از فروشگاه iTunes، هیچ راه دیگری برای نصب نرمافزار بر روی iOS نیست. (البته به غیر از راههای کرک و شکستن قفل و …) بنابراین ممکن است برخی از کاربران با این قضیه مشکل داشته باشند. البته این محدودیت نوعی مزیت به شمار میرود. از این جهت که تمام نرمافزارهایی که کاربران بر روی دستگاههای خود نصب میکنند از جهت کیفیت و کارایی و پاک بودن از بد افزار توسط متخصصین Apple بررسیشدهاند.
از این جهت کاربران با سیلی از نرمافزارهای آلوده و بیکیفیت مواجه نیستند. نکتهی دیگری که باید در مورد iOS به آن توجه داشت این است که در آن از Adobe Flash پشتیبانی نمیشود. یعنی محتویاتی که مبتنی بر Flash هستند را نمیتوانید در مرورگر مشاهده کنید.
Android
Android سیستمعاملی است که گوگل ایجاد کرده است. این سیستمعامل ابتدا مخصوص گوشیهای هوشمند بود ولی از نسخهی ۲.۱ به تبلتهای نیز آمد. نسخهی ۳ آندروید برای صفحههای لمسی بزرگ بهینهسازی شد و اکنون نسخهی ۴ آن نیز منتشر شده است. این سیستمعامل مانند iOS بسیار پرطرفدار است و با اینکه از همه جهت عالی است ولی به اندازهی iOS ساده و خوشساخت نیست و نرمافزارهای موجود برای آن (با اینکه آن قدر زیاد هستند که اصلاً از تصور خارج است) ولی به اندازهی نرمافزارهای iOS نیستند.
اکثر تبلتهای موجود در بازار به این سیستمعامل مجهز هستند. یعنی بر خلاف iOS که شما را به تبلتهای گرانقیمت iPad محدود میکند، تبلتهای بسیار زیاد با قیمتهای متفاوت وجود دارند که از سیستمعامل آندروید استفاده میکنند. نرمافزارهای آندروید را میتوانید از فروشگاه Google Play یا از فروشگاههای دیگر که بر روی آن نصبکردهاید دریافت کنید. یا در صورت تمایل فایلهای نصب نرمافزارها را به صورت دستی بر روی آن نصب کنید.
از این نظر محدودیت موجود در iOS را نخواهید داشت. بر خلاف iOS، آندروید از Adobe Flash پشتیبانی میکند. یعنی میتوانید از طریق گوشی آندروید محتویات Flash را در وبسایتها مشاهده کنید. نکتهی جالبی که در مورد آندروید وجود دارد این است که این سیستمعامل یک سیستمعامل «منبع باز» است. یعنی سازندهها میتوانند کد منبع آن را دریافت کنند و برای کارایی هر دستگاه، آن را تغییر دهند.
Windows
قبل از ویندوز ۸ تبلتهایی مجهز به ویندوز ۷ در بازار وجود داشت. این سیستمعامل مخصوص رایانههای لپتاپ و رایانههای PC طراحی شده است و به این خاطر بر روی تبلت کارایی بالایی ندارد، کند است و باتری را زود مصرف میکند. البته کاربرانی که میخواهند از نرمافزارهای تولید محتوا (مثل نرمافزارهای Office، یا نرمافزارهای Adobe) استفاده کنند، باید تبلتی خریداری کنند که دارای سیستمعامل ویندوز باشد. با آمدن ویندوز ۸ تحولی درتبلتهای ویندوزی ایجاد شد.
رابط کاربری جدید ویندوز ۸ (که مترو نام دارد) برای صفحات لمسی طراحی شده است. از لحاظ کارایی نیز ویندوز ۸ بسیار بهینهسازی شده است تا بر روی تبلتها خوب کار کند. ویندوز ۸ دو نوع است: Windows RT و Windows 8 معمولی. Windows RT بر روی تبلتهایی با پردازندهی ARM به کار میرود. این نسخه از ویندوز تنها به رابط کاربری جدید ویندوز ۸ مجهز است.
بنابراین تنها نرمافزارهایی که مخصوص این رابط کاربری ساختهشده باشند بر روی آن نصب میشوند. فعلاً این یک عیب بزرگ برای این سیستمعامل است به این خاطر که ویندوز ۸ تازه به بازار آمده و نرمافزارهای زیادی برای رابط کاربری جدید آن وجود ندارد. تبلتهایی که دارای پردازندههای Intel Core هستند از Windows 8 کامل استفاده میکنند. در ویندوز ۸ که بر روی این تبلتهای نصب است هم رابط کاربری جدید و هم رابط کاربری کلاسیک ویندوز وجود دارد. یعنی بر روی این تبلتها میتوانید نرمافزار تولید محتوا (مثل نرمافزارهای Office، و Adobe) را نصب کنید.
نکتهی قابلتوجه این است که این نرمافزارها مانند رابط کاربری کلاسیک ویندوز ۸ مخصوص صفحات لمسی ساخته نشدهاند (البته به جز برخی از آنها مثل نرمافزارهای Office) و کاربر با صفحهی لمسی نخواهد توانست به راحتی موس و صفحهی کلید با آنها کار کند.
.: Weblog Themes By Pichak :.